reede, 12. august 2016

KUIDAS MA FOAMIST LILLI TEGIN

Kõigepealt materjalist endast. Foamiraan e. plastiline samet - see on kaasaegne sünteetiline materjal, mida kasutatakse effektsete lilledekooride, mänguasjade ja scrapbookingu elementide tegemiseks. Tema eeliseks on see, et teda annab venitada kuni 10% tema pinnast. Selline venivus võimaldab muuta tal kuju, mis jääb püsima. Foam on materjal, mis armastab, kui teda voolitakse soojade käte vahel. Kasutatakse ka kuuma triikrauda. Ilusam ja õhem on Iraani päritoluga Foam. Sealt see nimigi FoamIraan. Saadaval on ka Korea ja Hiina päritoluga foam, mis on paksem. On ka palju selliseid tooteid, mis just tahavad paksemat foami. Värvivalik foamil on üsna suur ja kui on vajadus värvimuutustele ja varjunditele, siis saab teda toonitada ja värvida pastellidega ja võib ka kasutada akrüülvärve. materjal on kergelt poorne ja ei karda vett. No nii...nii pikk jutt siis juurde siia. Asun siis lillede tegemise juurde.

Lillesüdamikud.
Ilma nendeta ei saa. Vaja on heegelniiti ja PVA liimi. Mõõdan kena hulga niiti välja ja liimiste sõrmedega käin niidi ilusti läbi, nii, et ta on korralikult liimine. Nüüd kerin ta raamile ja kuivama, kuni on ilusti kõva. Raamilt maha ja lõikan u. 7cm juppideks ja murran nad ükshaaval pooleks, et oleks hiljem hea kusagile kuivama riputada. Nüüd valan väikese topsi sisse veidi PVA liimi ja hakkan tasakesi lõnga otsi sisse kastma. Kastan ainult ühe korra ja mööda liimi ei lohista. Tuleb inetu moodustis otsa ja nii see ei lähe teps mitte. Kui oled mõlemad otsad sisse kastnud, siis tõsta hetkeks otsad üles ja kohe tagasi. liim võtab kohe ilusa tilga kuju. Riputa nüüd see kuivama ja tee teised lõpuni. kui esimene ports tehtud, siis alusta teist ringi, nüüd saad veidi suurema tilga ja niimoodi nii kaua, kuni tilga suurus sulle sobib. Kuivata alati esimene kiht enne ära, kui uue peale paned. Kui kõik kuivanud, võid neid ka värvida, siin on palju võimalusi. Mina lakkisin küünelakiga ja kastsin sädeluse sisse. Vahvad on värvitud mannasse kastetud tilgad.. Nüüd lugesin nad 10 kaupa ja kinnitasin ühega neist, et nad pusasse ei läheks ja kohe nad ka üles leiaks. Nii pilt ka...


Nüüd siis lilleõite juurde. Neid võib välja pressida lõiketeradega, pressrauaga ja šabloonide abil välja lõigata. Valik on vastavalt võimalustele. Lillede vormimiseks kasutasin kuuma triikrauda ja lillede vormimiseks spetsiaalseid abivahendeid. Kuid väga hästi saab vormida ka sõrmede vahel. Triipusid ja soonekesi saab teha näiteks hambatikuga. Kuid loomulikult ikka mitte jõudu kasutades...ta on ikkagi õrn materjal. Nüüd pilte tehtud lilledest.






1 kommentaar:

  1. Päris kavalad südamikud! Ehk on Teil aega ja viitsimist jagada häid nippe ka foamiranist lillede tegemiseks :)
    Jään igaljuhul ootama :)

    VastaKustuta